Блог

Нова Година ~24 в Сърбия или Където Сава среща Дунава …

Print Friendly, PDF & Email
Това, което Новата година ще ви донесе, ще зависи до голяма степен от това, което вие ще донесете на Новата година, защото миналогодишните думи принадлежат на миналогодишния език, а думите на следващата година очакват друг глас!
Вашият!

Там, където Сава целува Дунава, на кръстопътя между Централна и Югоизточна Европа се намира Сърбия – суверенна балканска държава!

Легендата гласи, че ако получиш целувка от любимия човек  в Белград, където Сава и Дунав се сливат, сърцата Ви ще се слеят и ще бият винаги в едно, както се сливат и реките.

Но за това малко по-късно!

Идеята за Нова Година в Сърбия бе зачената още преди няколко години. А Белград – е един град, в който си вечно млад, както се пееше в една песен!

Редица събития, обаче, заставаха на пътя ми към Калотина, НО … Всяко нещо си стои в пространството и си чака времето и мястото, за да се случи.

Ето, че и това време настана!

Преди да проължа, нека Ви запозная и с действащите лица, а именно сем Желеви – Танчето и Начко!

С тях се познаваме от доста време, а миналата 2023 година, бяхме за 1ви път на ПОЧИВКА В СИЦИЛИЯ и си прекарахме повече от страхотно!

Та заедно с Моя милост, Желви ще бъдат действащи лица, в това дългоочаквано Събите!

В раните часове на 30ти Декември, пътувахме с автобуса към София.

Няма да крия, че за поредна година, заложих на сигурното и избрах организирано пътуване, нищо, че съм в бранша.

Опита показва, че вероятността да имаш непроятни изненади е в пъти по-голяма, когато отиваш на непознато място за 1ви път сам и то по празниците!

Доволно никой от няс нямаше нужда от подобни, за това заложихме на сигърния вариант и избрахме колеги с дългогодишен опит за дестинация Сърбия!

Никак не е сложно, като се запознаеш с програмата и събереш 2 + 2, да получиш 4, иначе казано: „Бъди готова за най-яката си Нова Година!“

За разлика от правото, където 2+2 не винаги е 4, в туризма да получиш вяното равенство е лесно, стига да можеш да смяташ вярно …

Та, ако някой от Вас ми каже, че ранното ставане е сред любимите му занимания, няма да му повярвам … Но дали ще отговорите същото и когато трябва да ставате рано, за да приключенствате 🙂

А когато раннити ставане е съчетано с приключение, особено зимно време, то задължително трябва да сте подготвени!

Дебелото ми юрганче и възглавлицата за път, направиха пътуването ми още по-приятно, а свободните седалки на съседния ред, бяха само като допълнителен бонус към, отопления автобус, с който пътувахме. За разлика от повечето хора и предвид хилядите пропътувани километри зад гърба си, аз лично нямах порблем със спането по автобуси и в този ред, използвах пътя до София, за да поспя, предвиди километрите, които ни очакваха до Белград!

И да знаете – Едно приключение само по себе си, винаги си струва и винаги имайте предвид, че собственото ви решение да успеете е по-важно от всяко друго!

Най-накрая се озовахме на Калотина. Същата онази граница, която ме тегли към себе си в продължение на няколко години и ме очакваше точно тази с огромно нетърпение!

Точно поради тази причина и за да направи преживяването ми още по-незабравимо, тя не поволи да се задържаме много много при нея.

Посрещна ни и след има няма 2 часа ни пусна към нейната държава.

Ще се върна отново към фактуте за вярното равенство и сметките … предвид опита, колкото и да не им се вярваше на хората, а ина колегите, като видиш колко автобуса има пред теб, колко гишета работят и как се движи колоната, няма нищо по-лесно от това да сметнеш за колко време ще минеш.

Както казах, Калотина също бе на моето мнение и не след дълго вече оставяхме стъпките си по сръбска земя!

Водачката на групата ни бе изключително начетена и още с влизането взе микрофона и започна да разказва за държавата!

СЪРБИЯ – Историята, продиктувана от векове на войни и инвазии.

През 8000 г. пр. Хр. на археологическия обект Лепенски вир, се набюдават първите следи от човешка окупация.

През V-ти век – на юг от Дунав, се заселват славянски племена,  сред които са и сърбите, а в 845 – в югозападната част на страната, Княз Владимир, основава и Първата Сръбска Държава!

1051 – Сърбия става царство, а на престолът се качва Михайло I-ви.

По времето на Стефан Душан Велики (1331-1355), коронован император на сърби и гърци, Сърбия изживява своя Златен век!

Няколко години по-късно, османците нахлуват на териториите на Сърбия и през 1521 Белград, бива завладян!

Независимостта на Сърбия, бива възстановена в 1878 година.

1945 – Създава се Социалистическа федеративна република Югославия от Тито. Сърбия като пет други републики формира нов гигант от световния ред.

3 юни 2006 след референдум е обявена независимостта на Черна Гора и Република Сърбия е официално обявена.

Всички знаем, че Новата година е символ на Новото начално. Това е като да имаме голям бял лист хартия, върху който да пишем
Нашият разказ започна!

Най-накрая пристигнах в Белград – вълшебен микс от европейска архитектура и балканско гостоприемство!

Невъзможно е да посетиш Белият град и да не останеш очарован.

От другите приключения, вече знаете, че да тръгнеш с голямата кошница и то пълна до горе е най-голяма грешка, която може да направите тръгвайки на пътешествие!

Тръгваме пак с нея, но празна … и започваме постепенно да я пълним, докато не прелее!

И въпреки, написаното, моята кошница вече преливаше преди да съм започнала да я пълня, но повярвайте … Белград надмина очакванията ми!

Смесицата от западно влияние, комунистическо минало и балканска топлота и приветливост няма как да те оставят безразличен.

Преминахме по Площад Република – тук се намират едни от най – известните обществени сгради и статуята на Михайло, за който споменхме в по-горните редове, Националният музей (Народни музеј) е основан през 1844 г. Разполага с над 400 хиляди експоната, сред които творби на Рембранд, Пикасо, Роден, Реноар, Дега, Сезан и Моне, Националният театър (Народно позориште) – построен е през 1869 г, Църквата Свети Марко – втората по големина църква в Белград, където се намира гробът на Стефан Душан и където до ден днешен се съхраняват неговите мощи! В Свети Марко се намират и мощите на сръбския патриарх Герман.

С изключителен интерес следях всичко и попивах всяка една информация … Не може да се опише с думи, усещането, което изпитваш, когато дългоочаквана държава се разтвори пред теб и започна да ти разкрива блясъка си … Но най-доброто тепърва предстоеше!

Не слчуайно поверих пътуването ни на колегите ми. Всеки е добър в дадена област, но не всеки може да направи перфектната организация, освен, ако не е минал през какво ли не през годините!

Хотелът в който бяхме отседнали бе в сърцето на Белград и всички пътища на града тръгваха от него!

В непосредствена близост, буквално на 3 мин разстояние бе главната улиза Княз Михайло и самият площад!

Където и да пътуваш с идеята за екскурзия, хотел в сърцето на града е винаги за предпочитане!

А когато става дума за Нова  година, по възможност близо до площад и новогодишната вечеря да бъде в собствения му ресторант!

Веднага след като оставихме багажа. Нямах търпение да изляза и да погълна от атмосферата на Белград!

Още със слизането от автобуса, ни грабна духовата музка от уличните музиакнти … Сърцето забива в ритъм, особено, когато на сръбска територия чуеш Едерлези!

А на площада, който бе на крчка от хотела, както вече спомянах, вече бяха започнали концертите!

Ах Белград … Мой Белград!

Опустошаван 40 пъти в 2300-годишната си история, Белград (Belgrade, Beograd) никога не успява да събере всички парченца и да заеме полагащото му се място в европейската аристокрация. Въпреки това леко раздърпаният му вид с неуморната си живост придава на Белград непретенциозна хубост и правдоподобност. Сръбската столица е прочута с легендарния си нощен живот и с амалгамата от хора от цял свят, която привлича, а интересните места, които да посетите в града не са никак малко!

В Белград можете да опитате пълния асортимент на сръбската кухня – сачове „рощил“ с мешана скара, плескавици, малките кебапчета чевапчичи и караджорджевския шницел. Сърбите се гордеят и с бирата си, пробвайте също така и сръбските вина. Най-добрите ресторанти са събрани на известната улица Скадарлия в центъра на града. Заради разположението си между две реки, градът е известен и с превъзходните си рибни специалитети и блюда, които е най-добре да опитате на някой от многобройните плаващи ресторанти по бреговете на Сава и Дунав.

Що се отнася до нощния живот и кафенетата, улица „Страхинича Бана“ е известна с големия брой заведения. Друг вариант е оживената централна улица „Кнез Михайлова“. Парти сцената в града се променя бързо, така че попитайте в хотела си или някой местен кои са най-актуалните барове и дискотеки в Белград в момента.

На улица „Кнез Михайлова“ и из околностите й можете да откриете множество и различни по вид магазини на местни и световни марки. Улица „Краля Милана“ е друга търговска улица с голям избор от магазини, докато булевард „Княза Александра“ предлага всевъзможни по цена, качество и вид стоки. Не пропускайте и магазинчетата за местни продукти, арт ателиетата и магазини на местни марки.

Сред по-големите молове в града са Usce Sopping Center, Delta City, Stadion (с футболен стадион за 5000 зиртели на покрива), City Passage и New Millenium. Sava Center е мястото за ексклузивно пазаруване (намира се Нови Београд), а ако искате микс от всевъзможни стоки и продукти, отправете се към булевард Краля Александра – най-дългата улица в сръбската столица.

Тъй като времето напредваше и предвид, че бяхме тръгнали в 03:30 от Стара Загора, умората започна да взема привес и се отправихме към хотела.

Беше започнало да мръква, а по улиците музиката не спираше! Освен уличните музиканти, колкото повече се доближавахме към площада, токова повече се засилваше музиката от концерта, който не бе спрял целия ден и продължаваше!

Неумирни певици се раздаваха и всички наоколо бях усмихнати и се забавляваха заедно с тях!

Не мога да не отбележа, че площада бде заобиколен от коледен базар с дървени къщички, по които се продаваха всякакви лакомства, плескавици и прословутото КУВАНО ВИНО (греяно вино). Е няма как да не го опитам.

Вечерта в цената, имахме включена вечеря, нооо тръпката да си забодеш виличката в традиционната сръбска плескавица и да отпиеш глътка Кувано вино на площада под звъците на Едерлези, не може да се сравни с нищо … БЕЗЦЕННО Е!

Изобщо не ми се изнасяще от там, но … умората си казваше думата!

Прибрахме се в хотела.

Стаите бяха изключителн оприятно за 4* градски хотел, чисти, реновирани, с хубава козметика в банята „Rituals“ и най-вече ТОПЛИ!

Разопаковахме част от багажа си, взехме по един душ и слязохме в ресторанта, за да опитаме и кухнята на ресторанта. В крайна сметка Новогодишната вечеря, щеше да е именно там!

И …ВОАЛА – за разлика от много други държави, за 1ви път бях изумена от вкусните специалитети и мезета, които ни донесоха, в това число и слатата!

Интересното тешътва започва и идва ред на ракията …

– Дюня, Крушка, Кайсия, що сакаш – все може – подканя сервитьора!

Иска ти се да опиташ от всичко и за това всеки поръча различно, за да може да пробваме.

Ставаше все по-инетерсно – ама то всичко ни хареса!

Аз лично станах фен на кайсиевата ракия!

След нея на 2ро място ще сложа дюнята!

Крушата също бе прекрасна, но просто не беше по мой вкус за алкохол!

Противно на очакванията на всички ви – не!

Колкото и да изпихме, никой от нас не го боля глава на следващия ден!

Което означава, че освен качествена храна, хората имат и  качествен алкохол!

Ето защо могат и знаят да се забавляват и да се наслаждават на живота!

Стъпвайки в Белград, видях площади пълни с млади и усмихнати хора, хора, които пеят и се забавляват, без простотия, без пиратки или пияни и дрогирани по улицата!

Хора приветливи, готови да ти помогнат или упътят, ако имаш нужда, гостоприемни – кото знаят как да вземат парите на туриста!

И противно на това, че всичко е пари, тук парите не са всичко  – в Сърбия всичко е да останеш доволен … и не да те питат, а да го разберат по усмивката ти, когато ставаш от заведение!

Дори да решиш да пиеш просто кафе в заведение за хапване, те посрещат с усмивка.

И да седнеш зимно време отвън и повече от удоволствие. Изпилзват газови печтки за вънпна употреба, които успяват да ти създадт топлина и комфорт, зад а се чувсвташ като желан гост на заведението!

Нощен Белград, в който светят милион малки коледни лампички, във всяко заведение или магазин има масичка с големи плюшени мечоци, които са седнали и ти се усмихват и чакат да ги гушнеш и да се присъединиш към тях, за да пиете по едно в приятна компания … Изобщо с 1вите стъпки в Белград, останах изключително приятно изненадана и не спирах да се усмихвам на онова, което видях!

Нямах търпение да продължа да разгледам градаи на следващия ден!

Предстоеше ни обзорна обиколна на Белград с посещение на втората по големина църква на Балканския полуостров – Свети Сава!

Щърквата Свети Сава е втората по големина църква на Балканския Полуостров, след Катедралата Спасение на нацията в Букурещ. Принадлежи към Сръбската православна църква. В началото на строежа архитектите са целяли църквата с височина си от 79 метра да е много по-висока от Света София в Истанбул (56 метра) и Свети Александър Невски в София (53 метра), като стане най-високият православен храм на Балканите и сред най-големите православни църкви в света.

Църквата се издига на мястото където през 1594 г. били изгорени мощите на Свети Сава – сръбски духовник, който извоюва независимостта на Сръбската православна църква и е първият нейн архиепископ (1219 – 1233 г.). Впоследствие е канонизиран. На 16 години постъпва в руския манастир Св. Пантелеймон на Света Гора, където става монах. През 1219 г. Свети Сава става първи архиепископ на Рашка, след като е обявена автокефалността на сръбската църква. Той е наследен от своя ученик Арсений Сремски. Свети Сава умира след плевмония в столицата на Второто Българско Царство – Търново. Погребан в църквата Свети Четиридесет мъченици в Търново, но на 6 май 1237 г. мощите му са пренесени в Милешевския манастир в Рашка. Мощите му са изровени по нареждане на Синан паша и изгорени на централния площад в Белград на 27 април 1594 г.

През 1895 г. се появява идеята за издигане на храм в чест на Свети Сава. През 1905 г. стартира първия проект, но е изоставен. Нов конкурс е обявен едва през 1926 г., след края на Първата световна война. Строителството на храма най-накрая започва през 1935г. С началото на Втората световна война обаче цялата работа е прекъсната. Сръбският патриарх Гаврил е отведен в концентрационен лагер в Дахау, а германската армия превръща храма в паркинг. След края на войната новите комунистически власти продължават да използват пространството на Храма като склад.

След 88 петиции от Патриарх Герман през 1984 г. е дадено разрешение да продължи работата. През 90-те години на 20 век работата отново е прекъсната, заради войните след разпадането на Югославия. През 2000 г. строителството продължава, а през 2004 г. е завършено външното строителство. Работата по вътрешната декорация обаче все още не е завършена. Към 2019 г. работи само криптата под църквата.

Вътрешната височина на Храма от земята до върха до купола е 65 метра и площ от 3 500 квадратни метра на приземния етаж. Куполът на Храма е украсен с 18 позлатени кръста – основният кръст е висок 10 метра. Има 49 камбани, като най-голямата камбана е с диаметър 204 см и най-малката 20 см в диаметър. Църквата може да побере 10 000 богомолци и 800 хористи.

Църквата Свети Сава се намира на около 3 км от площад Република – център на Белград. За да стигнете до там можете да хванете автобус за няколко спирки до парка пред църквата.

До църквата се намира Народната Библиотека на Сърбия. Наблизо е и фонтана Славия.

Нямаше как да не отделим половин час, за да разглеаме цялото това великопие. Влизайки вътре, Ви посреща огромното изображение на Христос, който се извисява на купола на храма!

Днес сръбската църква почита паметта на своя най-голям светец на 27 януари (14 януари стар стил), а храмът, издигнат в негова чест представлява една от най-големите забележителности на Белград. Празникът на Свети Сава е известен в Сърбия като „Савинден“ и също така е празник на сръбските училища.

Днес са запазени два реликвария с част от мощите на светеца – една мощохранилница с ръката на светеца, от която липсва малкия пръст, се съхранява в манастира “Св. Троица” в Плевля, Черна Гора, и още една – в Самоковския девически манастир “Покров Богородичен” (бил в диоцеза на Печката патриаршия), която съхранява именно този пръст.

Нашата обиколка продължи покрай известния стадион на Црвена звезда