Показване на 2 резултата

БАЛИ – ОСТРОВЪТ НА БОГОВЕТЕ

4,303.00 лв.
ОСТРОВЪТ НА БОГОВЕТЕ с полет от Варна и София

БАЛИ – ОСТРОВЪТ НА 1000 ХРАМА

3,999.00 лв.
Вид транспорт: Самолет Маршрут: САНУР – ЧЕЛУК – УБУД – ЕЗ. БЕРАТАН – ПЕМУТЕРАН – О. МЕНДЖАНГАН – ЛОВИНА –

Известен като острова на безбройните храмове, Бали е един от най – очарователните острови от Индонезийския архипелаг. Прочут е със спиращата дъха природа, райските плажове, традиционните балийски танци и изящните изкуства. Културата и бита на Бали са белязани от пъстрите религиозни обичаи и церемонии. Остров Бали предлага разнообразни места за посещение, които включват от безкрайни оризища, красиви панорами, вулкани, издигащи се величествено в облаците, гъста тропическа джунгла до дълги пясъчни плажове, топла кристално синя вода, многообразни туристически атракции и дейности като сърф и гмуркане. Комбинацията от богатото културно наследство и бит на остров Бали със съвременни туристически съоръжения превръщат този екзотичен тропически рай в перфектната дестинация за почивка. В западната част на острова се намират някои от най-добрите плажове за сърфиране в света, докато в източната част сe простират красиви бели пясъчни плажове и спокойни кристални води.

География
Дължината на острова е 153 km, ширината му е 112 km, а площта – 5 633 km2. Най-високата точка е връх Агунг – 3031 m, активен вулкан, който последно е изригвал през март 1963 г.
Основните градове на острова са пристанището Сингараджа, разположен в западната част на острова и столицата Денпасар, на южния му бряг. Град Убуд западно от Денпасар със своята архитектура, изкуства и занаят, е смятан за културният център на Бали. Едни от забележителностите там са художествената галерия за женско изкуство „Сенивати“ и музеят „Рудана“.
Бали, на фона на ислямска Индонезия, се откроява със своя етнос, култура и религия. Населението на остров Бали наброява близо 3 милиона души, 93% от които са хинди, а останалата част мюсюлмани. Интересно е, че за разлика от Индия тук кравата не е свещено животно.
Важни туристически атракции са град Кута, Санур, Джибаран, Семинийак, и ново обновения град Нуса Дуа.
Най-важният селскостопански отрасъл в Бали е земеделието, като най-вече се отглежда ориз. Значителен брой от жителите на острова са рибари.

Климат
Бали се намира много близо до екватора, поради което климатът е топъл, тропически. Целогодишно температурите са между 20 и 33 градуса по Целзий, при влажност от около 85%. От декември до март северният мусон може да причини проливни дъждове и висока влажност, но обикновено дните са слънчеви, а дъждовете започват през нощта и преминават бързо. От юни до септември влажността е ниска и е приятно хладно вечер. Бали е приятен за посещение през цялата година.

Население
Общо на острова са 4 225 384 души (2014 г.). От началото на XXI век населението на острова се е увеличило с повече от един милион души.
Бали е общество от индуски, живеещо в мюсюлманска страна и постоянно в контакт с чужденци. Всичко това само подхранва интереса към местните обичаи. Самите балини са много горди с традициите си и обикновено стриктно следват кодекса за поведение.

Празници
Според балинезийския калелендар основните събития се случват на точно определени дати. Разнообразните фестивали на острова се провеждат на всеки 260 дни или 6 месеца. Балинезийците вярват в годишния кръговрат, затова всеки шест-месечен период за тях е празник.
Важно е да знаете, че балинезийците използват още два вида календара освен традиционния западен, това са сака (saka) и вуку (wuku). Вуку-календарът се използва за разграничаване на фестивалите и има 10 различни седмици и всички протичат едновременно. Сака (Saka) е лунният календар, който в голямата си част се доближава до западния календар що се отнася до продължителността на годината. Сака- календарите са се превърнали в сувенири в Бали, защото за всеки ден има илюстрация, която ви подсказва коя ваша дейност ще бъде успешна. Някои храмове в Бали провеждат празниците си според сака-календар
Най-важният празник и фестивал в Бали е Галунган (Galungan). Празнува се десет дни из целия остров. Според поверието по време на фестивалните дни всички балинезийски богове слизат на земята, за да се включат в празненствата. Баронги (barong – същество от митологията на Бали) обикалят от храм в храм и от село в село в чест на празника. Галунган е най-важният празничен период за балинезийците, защото символизира победата на боговета Дхарма (Dharma) или Virtue (добродетел, милосърдие) над Адхарма (Adharma) или злото. За тържествата се правят специални „пенжор” (penjor) – това е дълга пръчка от бамбук, дълга около 8 м с извит край и украсена с палмови листа, ориз, царевица и др. Поставя се от дясната страна на всеки дом. Последният ден на Галунган е най-важен – това е ден за молитва, правят се специална церемонии за духовете на балинезийските предци.

Ниепи (Nyepi)
Това е главният празник по сака-календара – ден за пълно мълчание. По време на този ден няма движение, нито трафик, не се провеждат никакви забавления.

Сарасвати (Saraswati)
В деня на Сарасвати балинезийците почитат богиня Сарасвати – богинята на знанието. Зада отбележат този радостен ден се принасят дарове на свещените книги.

Годишният фестивал на изкуствата (Arts Festival)
Годишният фестивал на изкуствата в Бали се провежда всяка от всяка втора събота на юни до втората събота на юли. Този фестивал е и празник на изложбите и представле.

Кухня
Традиционната кухня на Бали се формира в съответствие с традициите на жителите на острова, както и под въздействието на кухни от други региони на Индонезия, китайски и индийски ястия. Въпреки факта, че балийската кухнята е част от индонезийската кухня, основна религия на острова – индуски оказва съществено влияние върху формирането му и е направила своите собствени характеристики. Например, за разлика от останалата част от Индонезия, чието население е мюсюлманско, на Бали се използва свинско месо.
Трябва да се отбележи, че тя често се използва в традиционни ястия. Оризът в балийската кухня, както и в повечето други азиатски страни, се счита за основен продукт. Така че не се учудвайте, че почти цялата храна в Бали се обслужва с него. По правило се използва със зеленчуци, месо или морски дарове.
Балийската кухня се базира върху ароматни подправки, които са изобилни на острова. Широко използвани добре познати комбинация от 8 основен подправка – бял пипер, черен пипер, кориандър, кимион, карамфил, индийско орехче, сусам и плодове храст от тихоокеанските острови. Освен това балийската кухня не може да се представи без шало, чесън, куркума, джинджифил, чили и палмова захар.

Супи
Суп Икан (Sup Ikan) или още Суп Икан Мера (Sup Ikan Merah) е бистра рибена супа с различни подправки. В някои варианти може да има джинджифил, канела дори анасон. Резултатът е вкусна и ароматна супа.Суп Лабу (Sup Labu) e крем супа от тиква, чийто мек вкус е обогатен с ароматно кокосово мляко и подправки

Предястия
Ако търсите типична балийска салата, то тогава Урап Кампур (Urap Campur) е ястието, което трябва да опитате. Салатата се състои от различни задушени зеленчуци, подправки и кокосови стърготини. Бобени кълнове, зеле и зелен фасул са най-популярните зеленчуци, които ще намерите в блюдото, докато подправките и дресинга варират във всяка рецепта. Лумпия (Lumpia) са вариант на добре познатите ни пролетни ролца. В нашата рецепта свежи зеленчуци са обвити с тънки оризови кори. Към ролцата се сервират и сосове за овкусяване

Основни ястия
Шишчета са много разпространено ястие в Бали. Има от най-различни видове месо, допълнени с разнообразна гарнитура. Ако искате да опитате шишчета от няколко вида месо, изберете Кампур Сатай (Campur Satay). Често ястието се предлага с вкусен фъстъчен сос – Самбал Качанг (Sambal Kacang). Той се използва още и като добавка към зеленчуци или оризови крекери. Някои шишчета наподобяват кюфтенца от мляно пилешко месо и риба. Поднасят се с настърган кокосов орех, запържени до златисто.Характерната за остров Бали техника за приготвяне на месо или зеленчуци е завиването им в бананови листа. Гъвкав и порест, банановия лист е идеален за печене и задушаване. Той запазва естествените аромати на ястието, но и му придава собствения си изтънчен аромат. Препоръчваме ви да опитате Пепес Икан (Pepes Ikan) – риба в бананово листо с лимонова трева.Вероятно Наси Горенг (Nasi Goreng) ще е една от най-често срещаните гарнитури, които ще пробвате на остров Бали. В превод означава “пържен ориз”. Може да се поръча и като основно ястие. Според рецептата към ориза се добавят различни подправки и ситно нарязани зеленчуци.есто срещана гарнитура са и оризовите пържени нуделси – Мие Горенг (Mie Goreng).

Десерти
Любителите на сладките изкушения няма да останат разочаровани. Дадар Гулунг (Dadar Gulung) е палачинка от оризово брашно с пълнеж от кокосови стърготини със захар. Често пъти цветът на палачинката е зелен. Оцветяването става с листата на Пандан (Pandan). Това е тропическо тревисто растение с дълги зелени листа, които могат да бъдат намерени в цяла Индонезия. Много е ароматно и има специфичен вкус, използван за десерти, сладкиши и напитки. Препоръчваме ви да опитате кокосов сладолед, поръсен с кафява захар и декориран с парченца от млад кокос.Десертите на остров Бали включват и много екзотични, тропически плодове. Разнообразието им е огромно.

Напитки
За любителите на бира препоръчваме Бали Хай (Bali Hai) или Бинг Танг (BingTang). Лично проверени и одобрени, но ако предпочитате вино опитайте от оризовото. Няма да съжалявате. Ще се удивите какво голямо разнообразие на вкусове ще ви предложи Индонезия и от какви неочаквани подправки се прави чай. За традиционните видове няма да споменаваме, но непропускайте да изпробвате тези с аромат на ванилия, джинджифил, а защо не и куркума.
Кафето не остава по-назад. Многообразието на аромати е огромно, но най-уникалното и неповторимо е Копи Лувак (Kopi Luwak). То носи славата на най-скъпото кафе, заради малките количества, в които се произвежда и процеса на естествената преработка, през която преминава. Но за него ще разкажем повече в някоя от следващите си публикации.

Храната в Бали без съмнение ще ви изненада с разнообразието си.

Сувенири
В Бали трябва да носите джапанки, шорти, тениски, слънчеви очила и хавлия – всичко е просто! Но това отнема малко място в куфар и това е мястото след самата почивка, която да попълните със сувенири и подаръци от тропическите плажове.
Сувенири от дърво: Изкуството на дърворезба в Бали е в продължение на много години. Невероятно като майстор в покрайнините на град Убуд (село в централната част на острова) изработва зашеметяващи триизмерни картини и статуи (също мебели и малки архитектурни форми). Тези дървени неща ще заемат прилично място в багажа ви, но спомена определено ще остане за дълго време.
Къде да купя? Най-добре е да купите сувенири от дърво в селата Mas и Kemenu (близо до Ubud).
Колко струва? Занаятчиите, които работят в тези села, произвеждат широка гама от сувенири, изработени от дърво в напълно невероятно за такива цени красота. Не забравяйте да се пазарите, е неразделна част от сувенирното пазаруване в Бали.

Бижута: по целия свят известни майсторски бижутери от малкия балски село Челук са известни. Това място е сребърното сърце на Бали. Продукти от благородни метали с перли и камъни, изработени ръчно по национален начин. Тук не само се продават уникален pobryakushi за всеки вкус и портфейл, но също така и да проследите всички етапи на производството и ще се опита силите си в тази трудна, но завладяваща факт: докосвайте части от благородни суровини, намаляване на всеки жест, чук върху него с малък чук .
Къде да купя? Бижута продава в много магазини в Кута и Semenyaka, но автентичността на покупката ще бъде по-висока, ако задвижването на една от фабриките в селото Cheluk. Доста забележително, че дори и в нашето училище за сърф можете да си купите сребърни красота от OceanInside бижута, обвинен за бързо връщане към Бали и напредък в сърф, разбира се.
Колко струва? Всичко зависи от вашите предпочитания. Малкият сребърен пръстен може да струва 10-20 долара, а огромните обеци с естествени перли ще струват няколкостотин същите нежни зелени сметки.

Козметика: Широка гама от продукти и всичко зависи от вашия вкус: стотици различни видове етерични масла, естествени сапуни, аюрведически шампоани и кармично заредени пасти за зъби. Тамянът в Бали е повече от широк избор, като органичната козметика, която на теория дава вечна младост. Канела, джинджифил, кокос, мед, мента, лотос, лавандула, сандалово дърво, жасмин, цитрусови плодове, папая и алое – избирайте всички съставки и се опитайте да не купувате всичко.
Къде да купя? В много магазини на главните улици на Убуд, в биологичните магазини „Бали Буда“, „Земята кафе“, „Зула“ и „Дижон“ в различни части на острова.

Посолство
Посолство на Република България в Индонезия
Адрес: Jakarta 10310, 34-36, Jalan Imam Bonjol
Телефон:+62 21 390 40 48 ; +62 21 391 31 30
Телефон/факс: +62 21 390 40 49
Дежурен телефон в извънработно време: +62 811 932200
Работно време:
По – Пт, 08.30 – 14.30 ч.
Консулска служба
Работно време:
По – Пт, 9.30 – 12.30 ч.
E-mail: Embassy.Jakarta@mfa.bg