Почивка в Тунис

Тунис е страна, в която посетителите могат да открият безкрайно много интересни находки – от древно селище от каменната ера в близост до оазиса Кебили до “лунните пейзажи” на Матмата, използвани за снимките на филма Междузвездни войни. Ако прекарате няколко дни тук не трябва да пропускате да посетите Римските терми на Картаген и Амфитеатъра в Ел Джем и да се насладите на прекрасните плажове по крайбрежието, да се запознаете с френско-арабската култура и да видите безкрайната Сахара. Тунис е мястото, където ще се докоснете до неповторимото съчетание на древна история и прекрасни плажове, кристално чисти води и екзотична природа.
tunis copy
Географска характеристика:
Тунис е арабска държава разположена в северна Африка между Средиземно море и безкрайните пясъци на Сахара. Граничи с Алжир на запад и с Либия на юг и изток.
Тунис има широк излаз на Средиземно море - бреговата линия е с дължина 1250 км. В страната преобладава равнинно-хълмистият релеф. Само 1/3 от площта на север е заета от най-източните разклонения на Атласките планини, съставени от платото Северен и Висок Тел и планинските вериги Северен и Сахарски Атлас.
В централната част Тунис е районът на солените езера - много от тях запълват дъната на депресии. Най-голямото езеро е Шот ел Джерид. Южен Тунис заема част от пустинята Сахара, с изолирани селца в оазисите.
* Държавно управление – република, начело с президент, избран за 5 години. Той е главнокомандващ, назначава премиер-министъра и правителството. Висш законодателен орган е палатата на депутатите (еднопалатен парламент). Управлението на провинциите се осъществява от губернатори, назначени от президента.
* Столица – Тунис (1.5 милиона жители)
* Големи градове – Сфакс (600 хил. ж.), Бизерта (130 хил. ж.), Сус (100 хил. ж.), Кайруан, Габес, Монастир и др.
* Население – 9.5 милиона- араби - основна етническа група, заселила Тунис при арабското нашествие в ранното средновековие. Малка част от населението са бербери / берберското население живее главно в планинските райони на Тунис/ и евреи - след голямото изселване на евреите през 60-те години от президента Бургиба, все още има останали жители с еврейски произход, но те обикновено не обявяват произхода си.
* Официален език – арабски, но местното население говори и френски, тъй като в миналото Тунис е бил френска колония. Други езици, които се говорят са английски, руски и италиански.
* Религия – ислям

Природни особености:
Климатът в северната част на страната е субтропичен средиземноморски, а в южната - пустинен. Характерно за средиземноморският климат е меката влажна зима /от октомври до април/ и изключително сухото и горещо лято /от април до октомври/. Температурата на въздуха, в зависимост от сезона, се колебае между 8 и 34 градуса. В зимните месеци, минималната температурата е 8 градуса, а максималната 20. Най-горещите месеци са юни, юли и август с максимална температура около 34 градуса.

Културни особености:
Обичаи и празници:Официалните празници в Тунис се делят на граждански и религиозни. Гражданските празници са: 1 юни (Национален празник Ден на победителите); 18 януари (Годовщина); 20 март (Празник на независимостта); 9 април (Ден в памет на жертвите); 1 май (Ден на труда); 25 юни (Национален празник на Тунис); 13 август (Ден на жената).
Религиозните празници са: Ид-адр фитр – обозначава се края на мохамеданския празним Рамадан и се празнува в първо число на месец шавал; Ид ал-идха – празник на жертвоприношението. Празнува се в 10 число от месеца зу-лъ-хиджжа.
Ястия и напитки: В тази борба срещу горещината намират широка употреба разхладителните питиета цитронади, оранжади и други плодови напитки. Тук, в царството на лимоните и портокалите, се произвеждат много видове разхладителни напитки, които са добре опаковани в малки стъкла и много добре охлаждани.
Облекло: няма ограничения, разбира се трябва да се има предвид, че Тунис е арабска страна.
Представяне: Безработицата в тази страна е много голяма, поради което посредничеството на дребно е много разпространено. Например това е продажбата на трамвайни билети или бързото намиране на такси.
Поведение: В курортите може да се движите без притеснение за облеклото си, в столицата и старите мюсюлмански градове е хубаво да не ходите прекалено разголени. По време на Рамадана е добре да се въздържите да пушите и ядете на улицата. По-добре не предлагайте на тунизийците цигари и алкохол, особено концентрат. Не се заглеждайте по жените с фереджета. В хотела и магазините е прието да се поздравява.
Подаръци: Може да закупите килими с отлична изработка, както и много красива ръчно изработена керамика. Национален „спорт“ и вековна традиция е пазаренето. Това е задължително при покупката на различните сувенири или дори качването ви на камила. Играйте с удоволствие в тази игра. Тя винаги завършва с договаряне и усмивка.
Разговори: Официален език в Тунис е Арабският. Френският е втори официален език в страната и се говори почти от всички. Всички табели, надписи и документи, освен на на арабски, са и на френски. В заведенията и магазините се говори с различна степен на владеене и английски, а често и руски език.

Полезна информация:
* Входен режим – за български граждани се изисква притежаване на международен паспорт с валидност 6 месеца след датата на връщане
* Питейна вода – само минерална
* Валута – тунизийски динар; 1 долар = 1.27 динара; 1 евро = 1.46 динара
Плащането на място става в тунизийски динари. Навсякъде в хотелите или в бюра може да се сменят долари или евро като няма голяма разлика в курсовете на различните места. Останали динари се обменят обратно на летището срещу представяне на бележка, че преди това са били обменени в динари. Екскурзиите на място в Тунис се заплащат в долари или в евро. Цените обикновено са и в 2-те валути.
* местно време – -2 часа спрямо България.
* пазаруване – добри, качествени стоки, както и сувенири могат да се закупят в типичните арабски пазари (сук) в центъра на града (Медина). Медина има във всеки голям град.
* транспорт – Такси е най-използваното средство за придвижване в курортите. Всички таксита имат апарати и това е сумата, която реално се заплаща, но може и да се споразумеете с шофьора. От туристическите зони до центъра на Сус или Хамамет, е около 8-10 тунизийски динара в зависимост дали е през деня или вечер. Туристическите влакчета също са предпочитан транспорт за туристите. В Тунис не се препоръчва наемането на коли. Препоръчваме ако държите да вземете кола под наем да се наеме с шофьор, а разбира се най-добре е да се включите в организираните екскурзии.

Почивки в Тунис Директни чартърни полети Concorde Marco Polo 4* LUX Хотел без забележки – оценка на клиенти 4*+ . Перфектна локация на брега на морето, срещу плажа на Ясмин Хамамет.
1141.00 лв.
Почивки в Тунис Директни чартърни полети Concorde Green Park 5* LUX Петзвездният хотел Concorde Green Park Palace в стил арабо-андалуски дворец се радва на изключителна локация в близост до пясъчно крайбрежие. Хотел с отлични отзиви от 2019 г. за съвършено качество за 5* хотел!
1399.00 лв.
Copyright MAXXmarketing GmbH
JoomShopping Download & Support

 

ТА "КРЕМИНА-ТУР" ЕТ Ви уведомява, че всички туристически програми и цени, публикувани в интернет пространството, включително и на този сайт, са с информационна и рекламна цел. Съгласно чл. 28, ал. 2 от ЗТ достоверна и окончателна цена и програма се счита тази, която е предоставена в офиса на фирмата и в бюрата на нейните партньори и при сключване на потребителски договор за конкретна резервация или пътуване!